Facebook
Instagram
Telèfon
972 590 951
Altura
148 m.
Superfície
42.20 km2 (5.7% Comarcal)
Densitat
5.7 h/km2
Situació (GPS)
42.194613 N - 2.714316 E

Introducció

Antigament aquest poble era anomenat Parròquia de Besalú. El 1860 tenia una població important: 1161 habitants. El 1922 va adoptar el nom de Sant Ferriol, demanat pel poble ja que el nom ocasionava confusions amb Besalú.

El terme municipal està regat del riu Fluvià, el torrent de la Miana i el Junyent i una petita part pel Ser. Limita pel nord amb Sales de Llierca, Besalú, Beuda i Maià de Montcal, per l’oest amb Santa Pau, pel nord-oest amb Argelaguer i Sant Jaume de Llierca i pel sud amb Mieres.

Història

El Dr. Marquès Casanovas comenta que part d’aquesta vall va ser colonitzada pels romans.

Fares

L’alou de Fares ve documentat l’any 966 que el comte Seniofred va donar al seu germà Miró – futur bisbe i compte -. L’any 977, la seva església es cita com a sufragània de la canònica de Santa Maria de Besalú. El testament del comte-bisbe Miró ordena, al 979, als seus testamentaris que després de la seva mort facin donació de l’alou de Fares al monestir de Sant Pere de Besalú. El 1486 ve citat Guillem Rosés de Fares, que fa ser condecorat per Ferran el Catòlic. Per Fares passava una via que unia Serinyà amb Besalú i s’unia amb la via romana que conduïa a Empúries.

Aussinyà o Ossinyà

L’any 975 es troba citat el nom de “Urciniano”. Es troba al voltant de l’església de Sant Fruitós. Aquesta va ser confirmada el 998 pel papa Gregori V, anomenada en la butlla “Sancti Fructuosi quae est in Vursiniano”. Aquest territori també va ser anomenant Fornells. El 1586 era sufragània de Santa Maria de Besalú i el 1622 va passar a ser sufragània de la parròquia de Mor.

El Mor (Almor)

Actualment sense habitants (en el llibre, de 2005, que s’ha extret aquesta informació es cita que hi havia un habitant a la masia can Cargol).

La seva església es troba en molt mal estat. Ja s’esmenta el 977 con “Sancti Silvestri de Mauro” i també va ser donada pel comte-bisbe Miró al monestir de Santa Maria de Besalú. El 1392 va ser venuda per Joan I a Hug de Santa Pau. Està annexionada a Besalú des de 1928.

La Miana

En el trajecte fins la Miana es passa pel castell de Montsalvatge i l’ermita de Santa Magdalena, els dos de Sant Jaume de Llierca. La primera cita del senyor de la Miana data del segle XII, que Arnau Miana autoritza una donació a favor del monestir de Sant Pere de Camprodon.

Juïnyà

Situat a l’esquerra del Junyent. Hi ha algunes masies. Antigament comptava amb una església. En temps medievals, els senyor de Sales de Llierca tenia com a feudatari a Guillem de Juinyà que habitava la torre de Fares, avui en ruïnes.

El Torn

És molt proper al municipi de Mieres. És el veïnat més gran després del poble mateix. Es troba situat en l’altre costat de les muntanyes que travessen aquest municipi.

L’església fou donada el 977 pel comte-bisbe Miró al monestir de Sant Pere de Besalú. El comte l’havia comprada a una dama anomenada Eri. El 1196 n’era batlle Berenguer del Torn, nomenat per l’abat Pere, de Besalú. Entre 1250 i 1300 va existir una confraria per a l’assistència mútua dels confrares. L’any 1392 Joan I va vendre el lloc a Hug de santa Pau.

Dins el seu terme s’hi troba el famós santuari del Collell.

Sant Ferriol

El sector de Sant Ferriol quedava inclòs en el veïnat de Fornells i els seus domers eren denominats “domers de Fornells”. Es diu que el nom de Fornells ve de l’antic castell d’aquest nom que es trobava en el lloc.

Festes

  • 1 de gener: Aplec del Ninou al Collell
  • Diumenge més proper al dia de Corpus: Aplec del Sagrat Cor
  • 3er diumenge de setembre: Aplec de Sant Ferriol i festa major del Torn
  • Últim cap de setmana de setembre: Festa major de la Miana
  • 3er cap de setmana d'octubre: festa de l'Aparició al santuari del Collell