Facebook
ajcamprodon
Instagram visitcamprodon
Telèfon
972 740 005
Altura
530 m.
Superfície
Sense dades
Densitat
Sense dades
Situació (GPS)
42.320460 N - 2.481080 E

Introducció

El 1969, Beget va passar a formar part de Camprodon, Ripollès. El seu terme seria el següent: des del Comanegra i resseguint la frontera francesa fins arribar a Montfalgars (coll d’Ares). A partir d’aquí resseguiria, cap al sud, el límit actual entre Molló i Camprodon fins passar Rocabruna. Seguiria cap al sud, passant entre Bolòs i Salarsa, fins arribar al puig Ou. Cap a l’oest ja agafaria l’actual límit entre Camprodon i la Vall de Bianya i després entre Camprodon i Montagut i Oix.

La zona de Beget es troba a l'est del terme municipal de Camprodon.

El poble està format per tres barris separats per dos rieres (de Beget i dels Trulls) i units per dos ponts.

Història

El 977 ja es troben documents del poble amb el nom de “Begeto”, El 1017, Beget i el 1213, “Beged”.

El monestir de Sant Pere de Camprodon va comprar, l’any 1013, l’alou de Beget. El 1160, Aranu de Llers el va tornar a l’església de Girona. La parròquia com a tal es troba citada l’any 1168.

Un dia d’estiu de 1936, els habitants de Beget van saber que l’endemà pujaria gent de la plana amb l’idea de cremar tot el que contenia l’església. Per això van agafar tots els bancs i cadires del temple i ho van cremar a l’entrada. Llavors van tancar les portes i van esperar. Quan l’endemà van arribar els forasters, aquests van voler entrar dins l’església per cremar totes les imatges. Els Begetens, però, els van assegurar que ells ja ho havien fet i que les cendres n’eren la prova. Finalment, els republicans, en veure que haurien d’entrar per la força, van decidir fer marxa enrere i tornar a la plana. D’aquesta manera es va salvar la “Majestat”, un retaule gòtic, una pila baptismal i un grapat d’altars barrocs.

A mitjans del segle XX, a Beget hi vivien unes 700 persones.

Festes

  • 9 de novembre (Primera quinzena de novembre): Festa major de Beget