Santa Maria de Romeria

Descripció

L’any 878 ja es parla de “<em>Romzentila</em>” quan Carles el Calb va reconèixer el cenobi banyolí de Sant Esteve, el vilar o primer nucli poblat d’aquest indret. En el privilegi de Carles el Simple (916) ve confirmat amb el nom de "Rumzaveila".
La butlla de Benedicte VIII de l’any 1017, confirma la possessió de Banyoles sobre el lloc, fent constar que ja hi havia una església dedicada a Santa Maria amb el nom de "Romzilia". Durant el segle XIII el barri va créixer molt i el rei Jaume el Conqueridor va reconèixer la propietat de Banyoles sobre el veïnat anomenat “cellera nova”.

A finals del segle XVIII es va completar la reforma de la capella i es va construir la volta conservada fins avui. Durant la guerra del 36 van assaltar l’església i van destruir l’antiga imatge de la Verge.

Actualment la capella ha estat renovada i a dins hi trobem una reproducció de l’antiga imatge de la Verge, situada en una fornícula a l’altar major i voltada de dos àngels pintats.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.