Sant Llorenç de Sous
Descripció
Es coneix un document de l’any 872 en que es parla de la basílica de Sant Llorenç. L’any 898, però, el temple s’ha convertit en una ermita que pertany a la jurisdicció eclesiàstica del prelat gironí. El 922 era abadia benedictina però l’església pertanyia a la seu episcopal de Girona. Al segle XIV, amb la construcció del santuari de la Mare de Déu del Mont, hi va haver disputes entre el monestir i la seu episcopal de Girona.
El cenobi es acabar l’any 1605, amb la mort del darrer abat i l’església va passar a ser propietat de Sant Pere de Besalú.
Al segle XIX, el lloc s’havia convertit en parròquia. L’església, però, estava en ruïnes i es va decidir habilitar un edifici de l’antic cenobi com a temple. En aquest edifici hi ha, encara, la porta d’entrada rectangular amb la data del 1833 i un campanar d’espadanya.
Va ser l’església de l’antiga abadia benedictina anomenada també Sant Llorenç del Mont. Tot el conjunt està en ruïnes. L’església era de tres naus, separades per tres arcs de mig punt. Tenia tres absis. El central, semicircular, tenia dues finestres centrals i conserva quatre columnes amb capitells adossats al mur. Els absis laterals també eren semicirculars. Al nord, la nau té una porta d’entrada lateral, però l’entrada principal es trobava a ponent. A migdia hi havia les habitacions monacals i el claustre. A principis del segle XX encara es conservaven dos arcs sostinguts per columnes i capitells ornats amb motivacions florals. A migjorn hi ha una galilea que comunicava amb l’interior a través de la nau del sud.
El 1984 es van iniciar les obres de restauració. En primer lloc es van desbrossar els voltants. Després van començar a treballar amb la coberta de l’església. Més tard es van desenrunar i restaurar les restes arquitectòniques del monestir pròpiament. El 2002 van acabar les obres a l’església. El 2007 es van reprendre les obres, centrades en tasques de restauració i consolidació per fer-lo accessible al públic. L’última tasca feta ha estat la recuperació de l’antic dormitori dels monjos.
Bibliografia
Murlà i Giralt, Josep (1983). Guia del romànic de la Garrotxa. Olot: Alzamora.
Pàgina web del santuari de la Mare de Déu del Mont [consultada el desembre de 2015]