Descripció

Com a moltes altres masies de les Planes, trobem les primeres dades del mas en documents del 1285. La cas té presència de casa forta. La tradició oral parla que una de les estances de la planta baixa es feia servir de presó pels sentenciats de mort. En una habitació del costat encara s’hi pot veure una fornícula amb la imatge del Sagrat Cor.

L’any 1304, el senyor d’Hostoles en tornar de la guerra al seu castell, va vendre, junt amb la seva filla Ermessenda, el molí de Solerats a P. De Vilamala.

El 1385 figura la venda de la senyoria dels masos Vilamala d’Amunt i Vilamala d’Avall.

Degut a la sentència de Guadalupe, trobem un document del segle XVI que es refereix a la concòrdia pactada entre Joan de Vilamala, senyor directe del mas “Proencha” i Lluís Botets, senyor útil de dit mas.

L’any 1661 es fa la venda dels masos de Vilamala a Joan Vayreda. Des de llavors que el mas pertany a aquesta família d’Olot.

El mas es va ampliar per la part posterior on s’afegí un altre cos. També es va construir la terrassa on dóna una finestra gòtica que actualment es troba tancada a l’exterior.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (II). Olot: Impremta Aubert.