La torre Lardera

Descripció

La primera noticia que tenia De la Torre, coneguda en la Documentació medieval com a "Torre Lardera" ene porta fins l'any 1075. Tanmateix, les restes actuals corresponen a una reforma feta en el segle XIII.

Des del pis superior es podia observar una gran extensió de terreny, que incloïa l'extrem nord-est de Besalú - amb el barri de Capellada -, la serra del Mont i la conca del riu Fluvià.

Actualment només se'n conserva la fonamentació, si bé hem d'imaginar que en origen tenia un mínim de dos pisos, amb una porta d'accés elevada, i estava inserida dins el traçat emmurallat de la vila.

El desnivell natural d'aquesta part de la població accentuava la majestuositat de l'estructura, que de ben segur servia per dissuadir possibles assaltants i enemics.

Pels peus de la torre hi circulava el camí de Figueres, que sortia del portal de Sant Martí - situat a uns 50 metres al sud de la torre-, creuava el barri de Capellada vorejant la muralla i baixava fins a la riera homònima. Allà travessava un pont, avui desaparegut, i es dirigia cap a Lligordà per després marxar a terres empordaneses.

Les excavacions arqueològiques fetes a l'indret en els anys 2008 i 2011 van permetre descobrir un tram de via empedrada, datada del segle XIX, que es va interpretar com una reforma moderna de l'antic traçat medieval. 

Bibliografia

  • Ajuntament de Besalú