Santuari de la Mare de Déu de Mont-ros

Descripció

En una escriptura del 1240 referida al mas Rovira, es cita el castell i la capella de la Verge de Mont-ros. Tot i això, segons Ferran del Campo, el santuari actual es va construir entre els segles XVIII i XIX amb les restes del castell que hi havia.

L’edifici, avui dia en ruïnes, té la volta esfondrada. A ponent hi ha la porta, adovellada i emmarcada per dues finestres d’època posterior al romànic. El campanar, d’espadanya, va ser sobrealçat i el trobem, també, a l’oest. A llevant hi ha l’absis, semicircular, amb quatre contraforts i quatre espitlleres. Al nord hi ha la sagristia, afegida al mur. A finals del segle XIX, i gràcies a un dibuix de Josep Berga i Boada, sabem que hi havia hagut un porxo.

El 2012, l’ajuntament de Sant Joan les Fonts va comprar un terreny de 20000 metres quadrats on hi ha les restes del castell i el santuari.

Bibliografia

  • Murlà i Giralt, Josep (1983). Guia del romànic de la Garrotxa. Olot: Alzamora.
  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.
  • Pi i Tramunt, Daniel (1981). Santuaris muntanyencs de la Garrotxa. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.