Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut

Descripció

L’origen de la devoció a la Mare de Déu de la Salut data del 1646. L’origen es deu a un pagès, Joan Carbonés, el qual va implorar el patrocini de la Mare de Déu per salvaguardar la seva collita de les freqüents tempestes.  Va decidir col·locar una imatge sota la roca on avui s’assenta el cambril de la Mare de Déu. Dos anys més tard va sol·licitar permís al Vicari General de la diòcesi de Girona per construir una petita capella en el lloc.

El 1809, en el transcurs de la Guerra de la Independència, una divisió francesa va ocupar el santuari i va ferir l'ermità que hi vivia. Aquest va morir dies després a causa de les ferides.

El 1832 la capella va ser engrandida. El 1847 s’hi van afegir més dependències. El 1857 es va entronitzar la imatge en el cambril actual. El 1862 es va beneir la primera pedra de la nova façana neoclàssica de l’església actual.

Durant les guerres posteriors es va portar la imatge a Sant Feliu de Pallerols, però va ser destruïda el 1936. Actualment el que veiem és una rèplica de la original.

El 1993 van començar unes obres per restaurar el santuari i  durant un temps hi va haver un servei de restauració. Actualment està tancat.

Segons Lluís G. Constants, la denominació de la imatge "li ve, de segur, de la font que raja davant les portes de la capella". De l'escultura de Joan Carbonés va col·locar a la balma, no es sap quasi res. Sí que hi ha informació de la nova, beneïda el 21 de maig de 1857. Va ser feta a Barcelona. Tenia una alçada de vuit pams. La imatge antiga es va posar en un altar rera del cambril, i es va perdre durant la guerra civil.

La que hi ha actualment és una còpia que s'hi va posar el 24 de setembre de 1939.

La tornada dels goigs diu:

"Clara Estrella que el món guia,
sens la qual era perdut:
Valeu-nos, Verge Maria
de la font de la Salut"

Segons Fortià Solà, aquests goigs van ser escrits per vot del clergue de Girona, Eudald Riubrugent i Boada, el 1783. La música que l'acompanya és del Rv. Mn. Lluís Romeu de Vic i composada el 1925.

L'aplec es celebra el dia de sant Mateu, el 8 de setembre.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (II). Olot: Impremta Aubert.