Sant Sebastià de les Preses
Descripció
La capella és de la primera meitat del segle XVI. La seva construcció fou deguda a la pesta que hi hagué en aquelles dates. Sant Sebastià és el protector contra les pestes. Aquest tipus de capelles eren construïdes a les afores del poble.
El 1830 es va reformar ampliant-la gràcies a la supressió de la sagristia. El 1979 es tornà a restaurar. En aquest cas es va col·locar un nou altar de pedra i al darrera, les imatges de Sant Sebastià, Sant Roc i Sant Ferriol. Les obres van ser inaugurades pel bisbe Jaume Camprodon.
El temple està construït amb carreus de pedra i té un petit campanar d’espadanya. L’interior queda enfonsat i s’hi accedeix per unes escales. La façana no té adornaments, amb dues finestres a cada cantó de la porta i a sobre, una rajola amb la imatge del sant i un rosetó. A partir del 2001 es va recuperar la festa que consisteix, després de la missa, en una ballada de sardanes i un ressopó.
Bibliografia
- Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (II). Olot: Impremta Aubert.