Casa Solà-Morales

Descripció

La família Solà-Morales té els seus orígens a Batet. L’arxiu familiar té un document del firmat pel notari d’Olot Ramon Des Coll (1361-1414) en el que es fa referència a la donació d’un alou de Batet a Berenguer de Solà. Aquesta donació s’hauria fet l’any 1083. La família va habitar el mas fins el segle XVIII quan van traslladar la seva residència a Olot. Aquesta casa va ser construïda, el 1781, per Francesc de Solà. La seva estructura s’inspira en la de les cases de pagès. Als baixos hi havia les corts, el celler... A les golfes, el graner.

A principis del segle XX es van comprar les cases annexes i s’amplià el casal. Aquesta reforma la feu l’arquitecte Domènec i Muntaner. Va conservar els balcons del primer i segon pis de la casa barroca, repetint-los en la casa ampliada i va fer de nou les balconades dels baixos i entresòl, la tribuna i la lògia de l’àtic. A la façana hi trobem dues escultures d’Eusebi Arnau representant figures femenines.

L’entrada principal era apte pels carruatges. Domènec i Muntaner va voler canviar l’entrada afegint una gran escala per accedir directament al primer pis. No es va fer perquè hauria suposat perdre l’accés de carruatges.

Des d’un dels balcons va tenir lloc, en la darrera carlinada, la proclamació dels Furs de Catalunya atorgats per Carles VII.

A la part posterior hi ha una galeria vidriada que dóna a un jardí vuitcentista, obra de l’arquitecte olotí Paluzie. Els vitralls provenen de la casa Granell de Barcelona.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.
  • Catàleg de Bens. POUM d’Olot [consultat el novembre de 2015]