Capella de Sant Andreu de Gitarriu

Descripció

Per la construcció es creu que el temple és del segle XI. L’any 1228, l’església es troba citada com "Sancti Andree de Guitarrivo". Va ser parròquia independent però cap a finals del segle XVI consta que ja estava unida a Sales de Llierca. Més tard va passar a dependre de Santa Cecília de Sadernes.

L’edifici és d’una nau amb volta de canó. A llevant hi ha l’àbsida, semicircular i amb una finestra cega. A migjorn hi ha la porta d’entrada, amb arc de mig punt. En aquesta part hi ha uns nínxols i la sagristia afegida en el segle XVII o XVIII. A ponent hi ha el campanar d’espadanya de doble obertura. A l’exterior, a migjorn, hi havia les restes de la pica baptismal romànica, de tipus senzill i sense ornaments, que van ser traslladats a Castellfollit de la Roca. Ja en el segle XIX, en la visita del bisbe de Girona Dr. Castaño, es nota la manca de fonts baptismal.

Bibliografia

  • Murlà i Giralt, Josep (1983). Guia del romànic de la Garrotxa. Olot: Alzamora.
  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.