Castanyer

Tipus:

nadiu

Noms

Presència

Arbre corpulent, de tronc molt gruixut i curt en els arbres cultivats i més esvelt en els silvestres. Uns 30 metres. Copa molt atapeïda i oberta.

Escorça

Llisa i grisosa, després bruna i amb esquerdes longitudinals.

Brots

Primer tomentosos, després glabres.

Fulles

Flors

Les flors masculines es disposen en aments penjants, de color groguenc i uns 15 cm de llargada. Floreix a partir del maig.

Fruits

Castanyes agrupades en grups de 1-3, dins unes càpsules globosa eriçada amb espines llargues.

Característica distintiva

Fulles grans i serrades. Cúpules molt espinoses.

Situació general

A aquest arbre li agrada molt la llum i els sols rics en nutrients i normalment calcaris. Viu en zones amb l’estiu càlid. Al sud d’Europa arriba a viure en límits superiors als boscos caducifolis.

Situació dins la comarca

Es força abundant dins la comarca. Es tracta de boscos artificials, introduïts i cultivats en sòls silicis. El trobem a la part soleia de Batet i a la Cot (Santa Pau). A la zona de la vall d’en Bas es pot trobar a l’àrea de Xenacs i a la base de la muntanya del Murrià. De manera general es troba en boscos humits i de fondal i a totes les alçades.

Vida

Fins a sis-cents anys. Es coneixen exemplars de 2000 anys a l’illa de Sicília.

Fusta

Dura, s’utilitza per la fabricació de mobles i per a la construcció.

Notes

El seu nom “Sativa” vol dir cultivada. Després de la seva introducció pels romans, aquests arbres han arribat a desplaçar alguns roures del seu lloc natural. Les seves flors són molt cridaneres i depenen de la seva quantitat, poden arribar a canviar l’aspecte de l’arbre. Abans de l’arribada de la patata a Europa, la castanya constituïa un molt bona font d’aliment.

Fotografies