Avet Roig

Noms

  • Científic: Picea abies
  • Espanyol: Pícea común / Abeto rojo
  • Anglès: Norway Spruce

Presència

Tronc recte i cilíndric, amb branques pèndules que pugen amunt formant una copa cònica i aguda. Fins els 50 metres.

Escorça

Llisa al principi, es va esquerdant amb els anys. De color bruna, vermellosa.

Agulles

Perennes, linears, tetràgones, dures i punxants, disposades helicoïdalment entorn de les branques. Mesuren entre 1 i 2.5 centímetres de llargada i són de color verd fosc brillant.

Fruits

Són les pinyes. Ovoides i penjants, de 10-18 cm, de color verd quan són joves i de color marró bru o porpra quan maduren.

Característica distintiva

A la comarca s’anomenen avets tant als avets blancs com als avets roigs. La pinya és, com a tots els pins, pèndula.

Situació general

Creix des de Noruega fins a Polònia. També apareix a les muntanyes del centre d’Europa. Forma boscos a partir dels 800 metres. Als països catalans no és una espècie espontània. El trobarem en repoblacions forestals i esdevé subespontani en algunes comarques pirinenques.

Situació a la comarca

Es poden trobar alguns boscos d’avet roig degut a replantacions. Els avets blancs pràcticament han desaparegut.

Vida

Uns 600 anys. És una espècia molt delicada respecte els contaminants ambientals.

Fusta

És una fusta no resinosa i es contrau molt poc al assecar-se, per això és molt bon material per a la construcció i per la elaboració d’instruments musicals.

Notes

Tot i que a nivell botànic hi ha moltes diferències entre l’avet i l’avet roig (pícea abies), comunament no es distingeixen i s’anomenen avet a tots dos. Visualment es poden distingir per la disposició de les branques; l’avet té les branques en disposició horitzontal respecte el tronc, mentre que l’avet roig té les branques disposades verticalment al voltant del tronc. Com a curiositat, el típic arbre de nadal és l’avet roig.