Santuari de Lena

Descripció

L’origen el trobarem a l’any 1212. Com diu Lluís G. Constants: "El nom veritable d’aquesta parròquia és Sant Andreu de Sobreroca, Super Rocha, com es diu en 985, nom que li ve de la seva situació geogràfica. Té un santuari amb església romànica, que l’any 1212 es coneixia per Santa Maria de Sobreroca, a la qual Arnau de Torn llega cinc sous, per bé que vulgarment és anomenada Mare de Déu d’Elena, per estar emplaçat en el puig d’Elena. En 1391 el baró Huc Ademar de Santa Pau li llegava vint sous". Noguera i Massa diu: "L’església, mencionada el 1212, és coneguda vulgarment com la Mare de Déu d’Elena, perquè està situada al puig d’Elena, carena que separa la vall d’Amer de la vall de Llémena".

L’edifici és romànic amb modificacions posteriors. És d’una nau. A llevant hi trobem l’absis, semicircular. A ponent hi ha el campanar d’espadanya de doble obertura. A l’interior hi ha la imatge de la Verge.

Nota: a la pàgina web de l’ajuntament de Sant Aniol de Finestres he trobat el temple citat com a "Santuari de Santa Lena". Al mapa de l’ICC ve com a "Mare de Déu de Puig d’Elena".

Bibliografia

  • Pi i Tramunt, Daniel (1981). Santuaris muntanyencs de la Garrotxa. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Situació