Santuari de la Mare de Déu de les Olletes

Descripció

A diferència de les construccions religioses típiques, aquest santuari es troba dins una cova al vessant nord del massís del Puigsacalm, just sota Santa Magdalena del Mont. El santuari és a uns 1040 metres d’alçada a mig camí de Sant Privat a Santa Magdalena. En aquest punt hi ha un caminet que baixa fins a la font de les Olletes.

El nom de les “Olletes” prové, segons la llegenda, al fet que la imatge fou trobada dins una de les moltes cavitats en forma d’olla que es troben pels voltants. Torras, l’any 1910, explica que “un xich en amunt, també sota cigle, hi ha una altra petita cova, ont s’hi venera la Mare de Déu de Nuria, y en la qual tot just hi ha lloch pera l’imatge, l’olla y la campana. Segons tradició, es la cova aont fou trobada l’imatge primitiva de la Verge de les Olletes y el lloch aont antigament s’hi venerava. S’hi puja per un camí, en rampant, fet a dretes”.

La tradició diu que el segle XVI, els monjos de Sant Corneli (Santa Magadelena), en abandonar el priorat,  van amagar la imatge de la Verge en un petit forat a la muntanya.

El 1855 es va decidir perforar la roca i fer-hi una petita capella. No va ser fins el 1895 que s’acabaren les obres i es col·locà la imatge. Segons el projecte de l’època, la capella feia 5 metres d’alçada, 8 de llargada i 4 d’amplada. Cal dir que un primer projecte preveia que l’altar i les ornamentacions fossin treballades a la mateixa roca, però un accident va fer abandonar aquest projecte. Finalment es va instal·lar un altar de marbre dissenyat per Joan Pujol i construït per Casimir López. La reixa també és la original de l’època.

La imatge original que va inaugurar el santuari el 1895 es troba a la parròquia de Sant Privat d’en Bas. És una imatge esculpida en marbre, inacabada en la seva part inferior. La imatge és d’estil barroc. Al braç esquerra hi porta un fillet i amb la mà dreta agafa un ram de flors. És acceptat que la imatge és dels segles XVI o XVII.

Curiosament és una Verge invocada per guarir els mals del bestiar.

Un fragment dels goigs diu:

“No essent vostra virtut poca,
i sempre de gràcia plena,
estàveu dins d’una roca
prop de Santa Magdalena
solament acompanyada
del vostre Fill preciós;
d’Olletes, Verge Sagrada,
escoltau nostres clamors”

Bibliografia

Situació