Santuari de la Mare de Déu de la Devesa

Descripció

Aquest santuari es troba a les muntanyes de Sant Julià del Mont, al sud de Montagut i molt proper a Begudà. Aquest temple es pot considerar la parròquia del veïnat dels Angles.

L’edifici romànic està en força bon estat encara. És d’una sola nau, amb absis i a l’oest, una port. El campanar és d’espadanya, inicialment de dues obertures. Havia tingut un porxo a l’entrada que avui ja està esfondrat. Va ser restaurada i ampliada l’any 1540, tot i que els documents insinuen que aquesta fou la data d’inauguració. La imatge que venerava va ser destruïda el 1936. Era romànica, del segle XII. Aquesta imatge tenia una obertura a l’esquena per contenir relíquies o la Sagrada Eucaristia. Això és molt poc freqüent en aquestes contrades, i es per això que es creu que podria ser una de les més velles del bisbat. La imatge actual és una reproducció i està guardada a la parròquia de Montagut.

El nom de Devesa sembla que està relacionat amb el lloc on hi ha el santuari, en un replà muntanyenc apte per al pasturatge.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.
  • Murlà i Giralt, Josep (1983). Guia del romànic de la Garrotxa. Olot: Alzamora.
  • Pi i Tramunt, Daniel (1981). Santuaris muntanyencs de la Garrotxa. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Situació