Santa Maria del Freixe

Descripció

Les primeres notícies documentals són del 977. L’any 1000 ve citada Santa Maria sita in villa Fraxis com a donació del comte Bernat de Santa Maria de Besalú. L’any 1392, el rei Joan I va vendre la jurisdicció del lloc a Hug de Santa Pau.

S’explica que l’any 1397, mentre el rector feia missa, van entrar uns bandolers dins l’església i el van ferir amb sagetes. Els feligresos van reaccionar defensant el seu rector i fent fora els bandolers.

Els terratrèmols del segle XV van destruir gran part del temple i no va ser fins tres segles després que no es va reconstruir.

És una església romànica modificada i ampliada en diverses ocasions. Trobem la porta d’entrada sota la finestra de l’àbsida semicircular. Al nord hi ha la sagristia i un campanar de torre rectangular amb teulat de dos vessants, aixecat com a cos separat del temple. A ponent, hi ha una finestra cruciforme. Dins el temple hi havia hagut un encenser romànic complet. Actualment es troba al museu Diocesà de Girona.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.
  • Murlà i Giralt, Josep (1983). Guia del romànic de la Garrotxa. Olot: Alzamora.

Situació