Sant Pere Sacosta

Descripció

Església actualment en ruïnes. La trobem en una cinglera de la Salut. Aquest temple és conegut també com a Sant Pere dels Camps. A dins s’hi conservava encara una pica baptismal quan l’historiador Francesc Monsalvatje va publicar l’any 1909 el seu “Nomenclátor Histórico”. En aquest llibre s’indica que el temple és esmentat el 1362 en el “Llibre Verd” del Capítol de Girona amb el nom de “Sancti Petri de costa”. En aquesta data era beneficiat del Patronat Reial i es diu que un tal Castro, de Madrid, havia estat l’últim obtentor.

El temple seria del primer període del romànic. Hauria tingut planta en forma de creu llatina, amb els braços del creuer rectangulars. La volta de canó està esfrondada i han desaparegut els murs del sud i l’absis. La base semicircular d’aquest encara s’aprecia a la banda est, a tocar el campanar de torre rectangular, construït, a l’extrem nord-est, a finals del segle XVII o XVIII. La porta, a ponent, és tapiada i formada per un arc de mig punt. En el mur del nord hi trobem la sagristia afegida el segle XVIII.

El 1987 es van organitzar diversos camps de treball per consolidar i recuperar les ruïnes. Aquests treballs es van concentrar en recuperar el campanar de torre.

Bibliografia

  • Murlà i Giralt, Josep (1983). Guia del romànic de la Garrotxa. Olot: Alzamora. 

Situació