Sant Pere de Mieres

Descripció

El temple és d’estil renaixement. L’original, romànica, va ser aixecada per l’abat Bonito entre els anys 812 i 822 i confirmada a l’abat Elies per l’emperador Carles el Calb l’any 844.

L’església actual es va començar a construir el 1724 per Joan Comes, de Centelles. Al final del segle XIX es va tornar a reconstruir.

La façana és senzilla. La porta d’entrada és rectangular i al damunt hi ha una fornícula amb la imatge de Sant Pere. Més amunt hi ha un rosetó. El campanar és de planta quadrada i té dos pisos amb una teulada piramidal envoltada d’una galeria. A sobre de l’obertura del primer pis hi ha un rellotge. La nau central és molt gran. La cúpula del creuer data del 1896. El presbiteri és molt semblant al de Sant Esteve d’Olot; és un semicercle de sis columnes, tres per banda, que volten la imatge. Hi ha tres capelles laterals. La pica baptismal és d’estil gòtic i data del 1595.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.

Situació