Sant Eudald de Jou

Descripció

L’església ve esmentada en els anys 1279 i 1280, en les "Rationes Decimarum Hispaniae" com a "...ecclesia de Jugo". El 1386 se la cita com a “Sancti Eudaldi” en la butlla signada a Avinyó per Climent VII, amb la qual es concedien indulgències als fidels que visitessin la capella el dia de la dedicació (3 d’octubre) i en la festa del sant titular (11 de maig).

Capella situada dins el veïnat dels Vilars i sufragània de Sant Pere de Montagut. Durant el segle XVII es va modificar de manera molt important i per tant queda molt poca cosa del seu romànic. A la porta d’entrada s’hi pot llegir “1651. S. EVDALT”. Aquesta es va obrir a la façana de ponent. També es va aixecar un pis dedicat a habitatge i es va construir un porxo que aixopluga l’entrada i s’allarga per tota la part de migjorn. El campanar, a ponent, havia estat d’espadanya. L’àbsida, també modificada, és arrodonida i és destinada a sagristia.

Amb el pas del temps es van ensorrar els pilars que sostenien la teulada i van provocar que el mur sud s’esfondrés. Els Amics de l’Alta Garrotxa van començar la restauració i el 27 de febrer de 1983 tenia lloc la inauguració de les obres.

En aquest indret s’hi celebrava un gran aplec on hi acudia gent de Castellfollit de la Roca i de Montagut. Es feia un ofici i la veneració de la relíquia, cant dels goigs, ballada de sardanes i finalment un dinar de germanor.

En aquest indret es van filmar algunes de les escenes de “La Punyalada”.

Bibliografia

Situació