Sant Cristòfol de Beget

Situació dins el poble

Descripció

El temple es troba citat l’any 1159 com a “Sancti Christophori de Beget”. El topònim es troba, més endavant, com a “Beged” (1213), “Beieto” (1261) i “Bageto” (1308).

L’església de Beget és monument nacional des de l’any 1931. A dins hi ha un Crist Majestat del segle XII, del taller de Ripoll. Durant unes obres l’any 1787, es va repintar. El 1961 es va restaurar. La talla té unes dimensions de 207x196 cm. i es troba sobre una creu de dimensions semblants. Dins el temple també hi ha una imatge de Santa Maria, gòtica, invocada com la Mare de Déu de la Salut.

A llevant hi ha l’absis, semicircular i decorat amb arcuacions llombardes i una finestra emmarcada per dues columnes i capitells. A migdia hi ha el campanar, de torre rectangular. Té quatre pisos. La planta baixa i el primer pis corresponen a un temple anterior, del segle X. El dos pisos superiors s’haurien aixecat al segle XII. A migjorn hi ha la porta d’entrada i està formada per cinc arcs en gradació amb dues columnes a banda, timpà llis i fris rectangular.

Bibliografia

Fotografies