Sant Cristòfol de Beget

Descripció

El temple es troba citat l’any 1159 com a “Sancti Christophori de Beget”. El topònim es troba, més endavant, com a “Beged” (1213), “Beieto” (1261) i “Bageto” (1308).

L’església de Beget és monument nacional des de l’any 1931. A dins hi ha un Crist Majestat del segle XII, del taller de Ripoll. Les Mejastats són unes representacions escultòriques del Crist, provinents de Síria i que apareixen a partir del segle VI. La figura de Crist va vestida amb una túnica llarga, cenyida a la cintura per un cíngol. Té els peus nus i els braços horitzontals. Les extremitats estan clavades per quatre claus i du una corona. Durant unes obres l’any 1787, es va repintar. El 1961 es va restaurar. La talla té unes dimensions de 207x196 cm. i es troba sobre una creu de dimensions semblants. Dins el temple també hi ha una imatge de Santa Maria, gòtica, invocada com la Mare de Déu de la Salut.

A llevant hi ha l’absis, semicircular i decorat amb arcuacions llombardes i una finestra emmarcada per dues columnes i capitells. A migdia hi ha el campanar, de torre rectangular. Té quatre pisos. La planta baixa i el primer pis corresponen a un temple anterior, del segle X. El dos pisos superiors s’haurien aixecat al segle XII. A migjorn hi ha la porta d’entrada i està formada per cinc arcs en gradació amb dues columnes a banda, timpà llis i fris rectangular.

Bibliografia

  • Murlà i Giralt, Josep. Guia del romànic de la Garrotxa. Alzamora. 1983: Olot
  • Girona i Casagran, Josep. L'alta Garrotxa. Editorial Selecta. 1961: Barcelona

Situació