Pont del Llierca

Descripció

Pont medieval que travessa la riera de Llierca. Els seus orígens són d’entre els segles XIV i XV. Es creu que fou construït pels senyors de Sales per tal de facilitar l’accés als llocs i masies de l’altra banda del riu. L’estructura, d’un sol arc, té 19.1 metres de diàmetre, 52.7 metres de longitud i 8 metres d’alçada.

Durant la tercera guerra carlina, el pont va ser utilitzat per les tropes liberals comandades pel general Nouvilas per dirigir-se a Olot i combatre els carlins. En comptes d’agafar una ruta més directe, van pensar que esquivarien els enemics sortint de Tortellà en direcció a la muntanya i baixar per Castellar de Muntaya i la Canya. Però a la Serra del Toix es van trobar en una emboscada dels carlins. Aquests van guanyar la batalla i van fer més de 2000 presoners, dels 3000 soldats d’infanteria que formaven l’exercit liberal.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (II). Olot: Impremta Aubert.

Situació