Sales de Llierca

Facebook
Instagram
Telèfon
Altura
260 m.
Superfície
35.80 km2 (4.9% Comarcal)
Densitat
3.7 h/km2
Situació (GPS)
42.236056 N - 2.650133 E

Situació dins la comarca

Evolució de la població

Indrets

Nom Indret
Can Galceran de Sadernes Casa
Sant Andreu de Sales Eclesiàstic
Capella de Sant Grau d'Entreperes Eclesiàstic
Cova del Bisbe Zona
Cova dels Ermitons Zona
Teixeda i Teix del Torrent de l'Orri Arbre
L’Orri Casa
La Monteia Casa
Capella de Sant Andreu de Gitarriu Eclesiàstic
Sant Martí de Sales Eclesiàstic
Capella de Sant Miquel de Monteia Eclesiàstic
Mas Banyils Casa
Capella de Santa Cecília de Sadernes Eclesiàstic
Castell de Sales Fortificació

Introducció

Es troba arrecerada per la serra de Guitarriu i els cingles d’Entreperes i de Monteia. La banyen les aigües del Llierca a l’oest i les rieres de Borró i Juiàs. El terme limita pel nord amb el de Montagut, pel nord i nord-est amb Albanyà (Alt Empordà), per l’est amb Beuda, pel sud amb Argelaguer, per l’oest amb Tortellà i pel sud-oest amb Sant Ferriol. La població es troba molt disseminada. A la plaça del poble hi ha l’ajuntament i les ruïnes de la rectoria. A un quilòmetre del poble hi trobem el castell, actualment habitat en una part.

S’han fet molts esforços per restaurar tant l’església parroquial com les quatre ermites romàniques que es troben en el seu territori: Monteia, Sadernes, Sant Grau d’Entreperes i Gitarriu.

A principis del segle XX els ensenyaments s’impartien en els masos habitats del poble; can Bastins, can Passolas i can Puig. Actualment la mainada va a Tortellà.

Història

En temps remots ja hi havia comunitats establertes a la zona. Així ho confirmen les troballes de materials , puntes de sílex, ossos i vestigis humans i d’animals. Les excavacions han permès datar l’existència del paleolític a la zona.

La història més coneguda de Sales es concentra en el seu castell que ja es cita els segles X i XI. La seva situació permetia al senyor albirar els masos, bordes i conreus dels seus vassalls.

Festes

  • 11 de novembre o cap de setmana anterior: Festa major de Sales de Llierca
  • 23 d'abril: Aplec a l'oratori de Sant Jordi