La Garrotxa
Sales de Llierca
Dades
Altitud260 m.
Superfície35.80 km2
% comarcal4.9
Densitat3.7 h/m2
Latitud42.236056 N
longitud2.650133 E
Població (1857-2018)
Situació dins la comarca
Introducció

Es troba arrecerada per la serra de Guitarriu i els cingles d’Entreperes i de Monteia. La banyen les aigües del Llierca a l’oest i les rieres de Borró i Juiàs. El terme limita pel nord amb el de Montagut, pel nord i nord-est amb Albanyà (Alt Empordà), per l’est amb Beuda, pel sud amb Argelaguer, per l’oest amb Tortellà i pel sud-oest amb Sant Ferriol. La població es troba molt disseminada. A la plaça del poble hi ha l’ajuntament i les ruïnes de la rectoria. A un quilòmetre del poble hi trobem el castell, actualment habitat en una part.

S’han fet molts esforços per restaurar tant l’església parroquial com les quatre ermites romàniques que es troben en el seu territori: Monteia, Sadernes, Sant Grau d’Entreperes i Gitarriu.

A principis del segle XX els ensenyaments s’impartien en els masos habitats del poble; can Bastins, can Passolas i can Puig. Actualment la mainada va a Tortellà.

Història

En temps remots ja hi havia comunitats establertes a la zona. Així ho confirmen les troballes de materials , puntes de sílex, ossos i vestigis humans i d’animals. Les excavacions han permès datar l’existència del paleolític a la zona.

La història més coneguda de Sales es concentra en el seu castell que ja es cita els segles X i XI. La seva situació permetia al senyor albirar els masos, bordes i conreus dels seus vassalls.

Indrets
Festes
  • 11 de novembre o cap de setmana anterior: Festa major de Sales de Llierca
  • 23 d'abril: Aplec a l'oratori de Sant Jordi
Informació