Mas Llober

Descripció

Documentat l’any 1285 tot i que possiblement és més antic.

El 1992, l’ajuntament de les Planes va aconseguir uns documents que havien estat localitzats a casa d’un drapaire de Granollers que mostren 500 anys d’història del poble a través dels mas Llober. Aquests documents van estar trobats dins d’un moble que els propietaris del mas Llober van vendre a un drapaire. Aquests documents inclouen censals, capítols matrimonials, contractes de compres i vendes, rebuts, plets, correspondència del mas Llober... Gràcies a aquests documents es pot veure la vida i els recursos de la població de les Planes des del segle XIV fins a finals del XIX.

Entre els documents hi ha una butlla del papa Benet XIII (papa Luna) dirigida a Francesc Llober per la compra d’un tros de cel. Un altre del segle XVIII testimonia que el propietari del mas Llober pagava del seu peculi particular un mestre de gramàtica.

Actualment el mas està dedicat al turisme rural (més informació). Cal destacar el bosc de roures que hi ha dins la propietat.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (II). Olot: Impremta Aubert.

Situació