La Cúria Reial

Descripció

L’edifici actual és de transició del romànic al gòtic. L’integren tres cossos. El que dóna al carrer Portalet és el més antic i el que dóna a la plaça Major, el més modern. Consta de planta baixa amb porxo a la plaça i dues plantes. L’entrada actual és a la petita placeta que dóna a la plaça Major. Al pati interior s’hi accedeix per una galeria coberta. A partir d’aquí, una escala du al pis superior.

La façana principal i entrada antiga es troben al carrer del Portalet, a tocar l’Hospital de Sant Julià, on es poden veure dues finestres gòtiques.

L’edifici va ser construït sobre restes anteriors i l’actual data del segle XIV. Durant molts anys hi hagué la Vegueria.

Fins fa pocs anys, l’edifici va ser ocupat per les RR del Cor de Maria. Més tard el van vendre i va quedar distribuït de la següent manera: la part que dóna a la plaça Major és de propietat privada; la part antiga que dóna al carrer Portalet, és propietat de la societat Amics de Besalú i la part que dóna a la placeta s’ha convertit en un bar-restaurant amb el nom de la casa.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.

Situació