Els Saiols

Descripció

Casal actualment abandonat. El rei Alfons de Borbó i la seva dona Blanca van fer-hi nit en ocasió de l’entrevista amb el general Savalls que es va dur a terme al Santuari de Finestres.

Josep Pla escriu: “... Aquests senyors arribaren als Saiols, acompanyats del seguici natural: cuiners, ajudes de cambra, cortesans, entusiastes, paràsits i el general Lizárraga, que havia d’ésser l’autoritat màxima en aquella guerra en aquest país. (...) Però si tota aquella tropa instal·lada al Saiols – dic tropa referint-me al grup de prínceps, ja que els soldats els tenien en Savalls i Huget – tenien les seves idees, Savalls tenia també les seves. Savalls sabia perfectament que, si la monarquia tradicional guanyava la guerra, s’instal·laria a Madrid i ell considerava que Madrid era una cova de lladres. Considerava que els reis despenien massa i que aquells prínceps dels Saiols portaven un seguici massa car per una cosa tan important com la guerra...”.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (II). Olot: Impremta Aubert.

Situació