El Perer

Descripció

A prop de l’església de Sant Andreu de Socarrats i del mas Sovelles, hi ha el mas Perer. En el 1218 ja apareix Arnau de Perer, el primer hereu que es té notícia. En aquesta data va signar una permuta de terres entre Berenguer de Socarrats i la seva esposa Ermessenda i Maria, la seva muller.

A finals del segle XIV el propietari és Mateu Parer, el qual concedeix al seu fill Arnau, tot el seu mas, terres, honors i possessions, restant els pares usufructuaris. En aquest moment hi ha una lleugera variació en el nom, passant de Perer a Parer. El 1518 surt esmentat Llorença Parer, al qual Joan Sobeies Socarrats, va fer donació de la batllia de Santa Margarida de Bianya. Al cap de 30 anys, en Llorenç la va vendre a Guillem Collferrer, d’Olot.

L’any 1626 trobem l’últim propietari amb el nom Parer. El 1780 ja hi ha com a propietari Francesc Pla. El 1879, els seus descendents la venen a Vicenç Jutglar i Jordana, de Barcelona.

L’edifici actual consta de dues plantes, amb una galeria porxada i una torre al centre de la teulada.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.

Situació