El Carbonell

Descripció

Es troba situat a les afores del poble dels Hostalets d’en Bas, a tocar de la carretera de Vic. Es creu que el mas ja existia el segle XIV però amb diferent nom, Martins de Monells.

El cognom Carbonell apareix per primera vegada l’any 1517, quan Lluís Carbonell va comprar el mas Martins de Monells, de la parròquia de Sant Esteve d’en Bas, a Miquel Anglada.

Els Carbonell posseïen una gran patrimoni sota el domini directe dels vescomtes de Bas. De la casa en sortiren molts religiosos. És per això, possiblement, que al segle XVIII, el papa Benet XIV va concedir un indult d’oratori privat al mas. Els Carbonell al·legaren que la distància entre el mas i l’església parroquial (3/4 hora) era molt gran i que les sovint crescudes de les rieres els feia impossible arribar a l’església.

El cognom Carbonell va seguir fins el segle XVIII, quan després de la mort de l’hereu, la propietat va passar a Rosa Carbonell que era casada amb en Ras de Setcases, els quals tingueren una filla que es casa amb un jove francès anomenat Bayona. A partir de llavors el cognom Carbonell dona pas al de Bayona.

En aquest mas va néixer la poetessa Mercè Bayona i Codina que es cassà amb l’hereu de Can Pruenca de Cogolls.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.

Situació