Castell-Palau de Beuda

Descripció

Aquest castell ja existia el 1119. D’aquesta època en seria la torre de l’homenatge. Al voltants de 1360 la família Queixàs hauria fet una ampliació d’estil gòtic.

L’edifici actual seria una reconstrucció feta el segle XV i donaria com a resultat l’aspecte de casa forta que veiem avui dia.

El castell va passar a mans de Frances Coll l’any 1780. L’any 1831 era del marquès d’Aguilar. Fins el segle XIX hi trobem a la família Cruïlles, marquesos del castell de Torrent. A la segona meitat del segle XIX passa a mans de Frances Aulí de Pallarès, juntament amb el Castellot.

L’any 1923 serà adquirit per la família Guifre de Garriguella i darrerament ha passat a la senyora Maria Loreto Roca i Guifré.

El castell actual també s’anomena Castell del Pla o Can Caixàs.

Està format per dos cossos molt diferents. El primer és de planta rectangular i teulat a dues aigües. El segon és la torre de l’homenatge que disposa de baixos i tres pisos superiors. Les restauracions van substituir el teulat a dues aigües per un telat pla i merlets. La torre disposa d’alguns finestrals gòtics.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.
  • Catàleg de Bens. POUM de Beuda [consultat el setembre de 2015]

Situació