Castell de Puig-alder

Descripció

Aquest castell és un dels tres castells que en l’època feudal eren del domini d’Hostoles (el d’Hostoles, el de Puig-alder i el de Colltort). Avui dia en queden alguns indicis a tocar de l’ermita de Sant Salvador.

En el primer document que tenim del castell és de l’any 1020. Es troba referenciat en el testament del comte Tallaferro, el qual deixa al fill Guillem, successor del comtat de Besalú, els castells d’Hostoles i el de Puig-alder, entre d’altres. Anys més tard trobem el jurament de fidelitat que presta Eneas a la comtessa Almodis on es menciona el "castro de Puio Adder”. I més endavant "castro quod dicunt Puio Adder".

Al segle XIII consta Ramon de Palafolls com a propietari del castell. El 1277 aquest home va fer homenatge a Jaume I.

El 1289 tornem a trobar que el castell és propietat de la família d’Hostoles. Blanca d’Hostoles, en absència del seu marit, confia la custòdia de Puig-alder a P. de Clora de Cogolls.  L’any 1305, el rei Jaume II, reconeixent els serveis de Guillem de Cartellà, li atorga totes les jurisdiccions pels castells d’Hostoles, Puig-alder, Colltort i Rocacorba.

El castell passa a la corona en el segle XV. El 23 d’octubre de 1474 el rei Joan II el concedeix a Francesc de Verntallat, retornant a la corona poc després.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.

Situació