Castell de la Miana

Descripció

Els senyors de la Miana s’inicia el 1168 amb Arnau qui va autoritzar una donació en favor del monestir de Sant Pere de Camprodon. El 1175, Guillem signa l’escriptura de venda de la vegueria de Bas. El 1206, Arnau va pactar amb Ponç de Cervera pel bosc de Mont-ros. El 1228, Ramon, amb la seva esposa Ermessendis, va fer donació a la capella de Sant Miquel d’aquest castell. El 1263, Ramon va fer donació al seu fill Guillem, en alou franc i lliure, de tots els seus honors de les muntanyes de Camprodon i de les possessions que tenia en diverses parròquies, així com del castell de la Miana i possessions corresponents, però si el fill moria abans que ell, tot tornava al seu poder. El 1355, Dalmau va comprar el castell de Montagut, de Mont-ros i de Castellfollit de la Roca. Finalment el 1371, el rei Pere el Cerimoniós va incorporar el castell de la Miana a la Corona. Al segle XV es va abandonar.

En temps recents s’han fet treballs arqueològics. Aquests ha permès datar l’origen de l’estructura al segle IX, amb la construcció d’una torre, de planta quadrada i un perímetre de muralles que l’envolten. La muralla s’adapta a les irregularitats del terreny. En el sector nord s’ha trobat les restes d’un pas de ronda que recorria tots els murs. És en aquest sector on hi ha l’actual mur que aguanta, amb un gran nombre d’espitlleres.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.

Situació