Capella de Sant Grau d'Entreperes

Situació dins la comarca
Fotografies
Descripció

És una construcció del segle XII, modificada en èpoques posteriors. En el document més antic, de l’any 1265, l’església ve citada com a "Sancte Marie de Intraperiis". Al 1362 tornem a trobar la mateixa denominació. Al segle XVIII el temple era sufragani de la parròquia de Santa Cecília de Sadernes. El 1722, el bisbe de Girona Josep Taverner i Dardena, va visitar el temple i va ordenar que s’aixequés una sagristia per tal que hi residís un vicari.

És un edifici d’una nau. Es creu que en el segle XVII o XVIII van sobrealçar la nau i allargar per ponent. En aquesta part hi van obrir una porta d’entrada, protegida per un porxo i es construí un campanar de torre, amb obertures i teulat a quatre vessants. A llevant hi ha l’àbsida, semicircular, amb finestra cega, fris sostingut per mènsules i cornisa. A migjorn hi ha una finestra i la porta d’entrada primitiva, ara cega. Aquesta està formada per tres arcs en gradació recolzats sobre brancals rectangulars.

L’any 1986 es van fer obres de restauració.

Bibliografia
  • Murlà i Giralt, Josep (1983). Guia del romànic de la Garrotxa. Olot: Alzamora.
  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (II). Olot: Impremta Aubert.