Can Gridó

Descripció

Casa situada a l’entrada de Castellfollit venint des d’Olot. A l’edifici hi trobem adossada la casa del masover, a la qual s’accedeix per un pont de fusta de manera que l’entrada queda separada de l’edifici principal.

La casa va ser ocupada per la família Agustí el segle XIX. Aquesta família de Batet va comprar Can Gridó i Can Vilovella. Ambdues cases estaven en molt malt estat però disposaven de moltes terres. Es va fer l’adequació de Can Gridó com a casa de pagès. A finals del segle passat el descendent dels Agustí va fer una altre remodelació.

Durant l’última guerra carlina, els Gridó van deixar Castellfollit per anar a la propietat que tenien a Riu. Després del pacte de l’Hostal de la Corda per acabar la guerra, van tornar a Can Gridó on es trobaren la casa mig derruïda ja que havia servit de caserna durant la guerra.

Joanet Gridó va construir una resclosa en el curs de riu que passava per la propietat. Després d’aconseguir els permisos adients, va construir un molí fariner, que es va convertir en una moderna farinera, sent la primera de la comarca. Finalment, el 1893 es va convertir en una fàbrica generadora d’electricitat que donà llum a Olot i Castellfollit.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.

Situació