Can Ferrer

Descripció

Es troba a la plaça de Sant Pere.

La família Ferrer-Noguer era originaria de la Val de Bianya i per raons de matrimoni es va establir a Besalú el segle XVIII. Va comprar la casa de la comtessa de Vilanova, canonessa de Viena. Aquest edifici havia estat propietat dels Montpalau i es remunta al 1431, Trobem una llinda on hi figura la data del 1575, corresponent a una de les reformes de l’edifici.

Els Ferrer-Noguer neixen a la Ferreria del la Vall de Bianya el 1496 amb la persona de Pere Ferrer. Aquesta persona va adquirir el mas la Noguera i va decidir afegir aquest nom al seu. El seu descendent, Isidor Josep Ferrer-Noguer, nascut el 1697, es casa amb Magdalena Traver i compra la casa besaluenca. Durant els segles XVIII i XIX la casa s’engrandeix amb l’adquisició de sis cases adjacents. Al segle XVIII es fan reformes importants i s’adapta a l’estil barroc.

L’any 1861 s’hi afegeix el jardí en l’espai deixat per dues cases enderrocades. Més endavant s’hi afegeix una parcel·la que havia format part de la casa abacial. Aquesta es fa servir per garatge i terrassa. A la planta baixa hi trobem un celler on hi ha tines i estris rurals utilitzats en temps passats.

Al segle XIX es van casar Júlia Ferrer-Noguer amb Javier de Ferrer, provinent de la branca original de la família. Aquesta família va ser l’encarregada d’erigir la capella del Sagrat Cor a la muntanya del puig Cornadó, de Sant Ferriol. També van cedir el pis superior als germans de la Doctrina Cristiana on s’hi van impartir classes i s’hi van establir.

Bibliografia

  • Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.

Situació