Descripció

Aquest santuari es troba a les muntanyes de Sant Julià del Mont, al sud de Montagut i molt proper a Begudà. Aquest temple es pot considerar la parròquia del veïnat dels Angles.

L’edifici romànic està en força bon estat encara. És d’una sola nau, amb absis i a l’oest, una port. El campanar és d’espadanya, inicialment de dues obertures. Havia tingut un porxo a l’entrada que avui ja està esfondrat. Va ser restaurada i ampliada l’any 1540, tot i que els documents insinuen que aquesta fou la data d’inauguració. La imatge que venerava va ser destruïda el 1936. Era romànica, del segle XII. Aquesta imatge tenia una obertura a l’esquena per contenir relíquies o la Sagrada Eucaristia. Això és molt poc freqüent en aquestes contrades, i es per això que es creu que podria ser una de les més velles del bisbat. La imatge actual és una reproducció i està guardada a la parròquia de Montagut.

El nom de Devesa sembla que està relacionat amb el lloc on hi ha el santuari, en un replà muntanyenc apte per al pasturatge.

Situació

Fotografies

Bibliografia

Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.

Murlà i Giralt, Josep (1983). Guia del romànic de la Garrotxa. Olot: Alzamora.

Pi i Tramunt, Daniel (1981). Santuaris muntanyencs de la Garrotxa. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.