Com diferenciar els roures de la Garrotxa

A la comarca podem trobar tres tipus de roures; el roure martinenc, el roure de fulla gran i el roure pènol.

Primer de tot farem una llista de les principals característiques que distingeixen el roure dels altres arbres. Són les següents:

  • Fulla: les fulles del roure són lobulades. Les mides varien entre els cinc i els quinze centímetres.
  • Fruit: el fruit és el glà. En aquest cas comparteixen el fruit amb les alzines (els dos són de la mateixa família).
  • Presència: els roures són arbres robusts amb l'escorça grisa i amb estries verticals. L'altura varia entre els vuit i els quaranta metres.

A partir d'aquests aspectes es poden diferenciar els tres tipus roures.

  • Roure martinenc: roure petit (8-20 metres). Fulla petita (5-7 cm). Pecíol llarg. La fulla és igual d'ample en els dos extrems. Lòbuls petits. Té pels al revers de la fulla. Els glans es troben enganxats a la branca en grups de 3-4.
  • Roure de fulla gran: roure gran (20-40 metres). Fulla gran (7-15 cm). Pecíol llarg. La fulla és més ample a l'extrem oposat al pecíol. Lòbuls grans i arrodonits. La fulla és glabre. Els glans es troben enganxats a la branca en grups de 3-4. El tronc principal és llarg i robust i es s'allarga fins a més de la meitat de l'arbre.
  • Roure pènol: roure gran (20-40 metres). Fulla gran (7-15 cm). Pecíol molt curt (menys d'un cm) o inexistent. La fulla és més ample al centre que als extrems. Lòbuls grans i arrodonits. Petits lòbuls (orelletes) al voltant del pecíol. La fulla és glabre. Els glans es troben agrupats a l'extrem d'un llarg peduncle. El tronc principal es divideix abans de la meitat de l'arbre en branques molt robustes. Només el trobem al fons de les valls.

Degut al fet que els roures pènols i de fulla gran s'hibriden molt fàcilment, en alguns casos serà molt complicat distingir entre aquestes dues espècies. Haurem de decidir-ho segons si la majoria d'aspectes pertanyen a una espècie o a una altre.

A la imatga es poden veure les fulles dels tres tipus de roure.

Fulles de Roure

A l'esquerra: fulla d'un roure martinenc, d'uns cinc centímetres, s'hi pot apreciar una mena de borró que dóna un aspecte brut.

Al centre: fulla d'un roure de fulla gran. El borró desapareix alhora que les mides augmenten (uns vuit cm.). Es pot distingir clarament el pecíol. Es pot veure com és més ample a l'àpex.

A la dreta: fulla d'un roure pènol, d'uns quinze centímetres, també sense borró, s'hi pot apreciar la falta de pecíol. Es veu com és més ample al centre.