Fitxa

3-Roure-Penol-Fitxa

Noms

Presència

Roure de grans dimensions. A la comarca sol ser lleugerament més petit que el roure de fulla gran. Copa ample i alta. Formada per branques fortes que es tornen irregulars amb l’edat. Fins els 40-45 metres.

Escorça

De color girs clar a gris bru. Presenta una densa trama en forma de xarxa amb fissures.

Brots

Ovoides a apuntats. Bruns i glabres. Amb el marge ciliat.

Fulles

Flors

Apareixen poc abans o al mateix temps que les fulles i són d’un color verd molt poc vistós. Els aments masculins mesuren de 2-4 cm de llarg i pengen. Les flors femenines són molt petites i s’ajunten en grups de 1-5 en un sol peduncle. Floreix a mitjans de primavera.

Fruits

Glans ovalats. Uns 2 cm de llarg. A vegades presenten unes ratlles longitudinals. El cobreix una cúpula escamosa en la base. Pengen d’un peduncle de 4-6 cm de llarg. En un peduncle hi poden haver 2-3 glans. Al principi són verds i quan maduren són marrons.

Característica distintiva

Fulla amb lòbuls no simètrics. Normalment és més ample a l’àpex. Quasi sense pecíol. A la base es poden distingir una mena d’orelletes. Els glans pengen de llargs peduncles.

Situació

Valls amb terreny fresc i humit. Dins Catalunya només es pot trobar a la Val d’Aran i a la Garrotxa.

Situació dins la comarca

Pràcticament no existeixen boscos de roure pènol. El seu àmbit natural seria la plana de la Vall d’en Bas i la plana d’Olot. Podem trobar un exemple del bosc típic dins el parc Nou. A la zona de Sant Privat d’en Bas hi ha un bosquet de roures pènols. També trobareu uns exemplars magnífics a la roureda de la Torre (a la Vall de Bianya). S’hibrida molt fàcilment amb el roure de fulla gran, formant el Quercus x rosacea amb característiques de les dues espècies.

Resumint: si voleu veure com haurien de ser els boscos de roure pènol a la Garrotxa, aneu al Parc Nou; si voleu veure un bosc “cultivat” de roures pènols, aneu al bosc de la Torre i si voleu veure un bosc de roures pènols sense protecció, aneu al bosquet de Sant Privat d’en Bas.

Vida

Fins a 1000 anys. Als 150 anys paren de créixer.

Fusta

Molt semblant a la del roure de fulla gran.

Fotografies

(1) Bosc de la Canal a Sant Privat d’en Bas.

(2) Exemplar al parc nou d’Olot.

(3) Exemplars dins un petit bosc al parc nou d’Olot.

(4) Exemplar al barri del pla de dalt d’Olot.

(5) Exemplars al parc de Pedra Tosca a les Preses.

(6) Exemplar a la zona de la font de les Tries a Olot.

(7) Exemplars a la roureda de la Torre de la Vall de Bianya.